Vorig jaar stopte Google al met de koppeling van het auteurschap vanuit Google+ in de zoekresultaten tussen de content in Google zoeken. Via Google Authorschip konden Google+ gebruikers hun profiel aan een site of blog koppelen. Op die manier werd in de zoekresultaten al duidelijk wie een bepaald artikel heeft geschreven.
Maar vanaf vandaag gaat Google+ op de shop. Het sociale netwerk is er nog wel, maar het heeft er alle schijn van dat Google stilletjes afscheid aan het nemen is van Google+ in zijn huidige vorm. Verwijzingen naar accounts van Google+ zijn sinds gisteren verdwenen uit onder meer zijn zoekpagina en de Gmail webapp.

Dit alles komt niet geheel als een verassing, aangezien Google vorige week al aankondigde dat het zijn diensten aan het herpositioneren is. Zo worden Chat en Telefonie voortgezet in Google Hangouts en ook de Foto’s zijn een apart onderdeel geworden. Het onderdeel dat het meest lijkt op Facebook – voor het delen van content – zou blijven bestaan als Streams.

Google+ werd in juni 2011 gelanceerd als ‘sociale laag’ voor alle Google-diensten en als opvolger van Google Buzz, Google Friend Connect en Orkut, stuk voor stuk diensten die uiteindelijk – de een wat sneller dan de ander – sneuvelden. Op zijn hoogtepunt waren er een half miljoen actieve gebruikers, maar die brachten er maar weinig tijd door. De ingewikkelde structuur met Circles hielp ook al niet echt.

Maar de links naar Google’s sociale netwerk zijn langzaam maar zeker ook aan het verdwijnen. Sinds vandaag staat er op bijvoorbeeld Google Maps en Gmail geen plusje meer voor je naam als je ingelogd bent. Je kan er nog wel komen, door op de blokjes ernaast te klikken, maar de link onder je naam is verleden tijd.

Google+ had de dienst moeten zijn waarmee je alle andere diensten kon koppelen en dat is uiteindelijk niet gebeurd. Ik denk niet dat ze nog een poging gaan doen om diensten als Facebook en Instagram voorbij te streven.