Internetgebruikers maken tegenwoordig gebruik van verschillende apparaten om websites te bezoeken: smartphones, tablets, laptops en computers met grote beeldschermen.
Een probleem hierbij is dat websites vaak gemaakt zijn voor een standaard schermgrootte. Daardoor zijn deze websites vaak te smal of te breed voor het apparaat dat de websitebezoeker gebruikt. Om iedere internetgebruiker optimaal gebruik te laten maken van de inhoud van de website, zijn websites die zich automatisch aanpassen aan het gebruikte apparaat gewenst.
Het schaalbaar en flexibel maken van websites gebeurt middels “responsive design”: de ontwikkeling waar veel creatievelingen en website ontwikkelaars zich op dit moment mee bezig houden.

Waarom responsive?
Maken we onze website responsive of zoeken we een alternatief, zoals een mobiele website?
Het ontwikkelen van een responsive website brengt vele voordelen met zich mee op het gebied van onderhoud, volledigheid, gebruiksvriendelijkheid en zoekmachineoptimalisatie. Maar responsive design kent op dit moment ook nadelen.
Aan u de afweging of u een responsive website laten bouwen of juist niet.

Voordelen:

 • Minder onderhoud.
  Kies je voor een mobiele website, dan kies je voor extra onderhoud. De mobiele website moet namelijk apart worden ontworpen, ontwikkeld en onderhouden worden. Met een responsive website worden de contentwijzigingen en technische aanpassingen slechts in 1 versie bij gehouden. Dat scheelt tijd bij het onderhoud van de website.
 • 1 URL.
  Vaak wordt content gedeeld via social media. Bezoekers die op de link klikken willen dan op een website komen die is geoptimaliseerd voor hun apparaat. Een responsive website is via 1 URL te bezoeken. Er hoeft dus niet (automatisch) geschakeld te worden naar een mobiele versie en andersom.
 • Volledigheid van content.
  Op alle apparaten kan dezelfde content getoond worden. Alle informatie op de website is dus ook beschikbaar op de mobiele versie.
  Voor sommige websites met heel veel teksten kan dit ook een nadeel zijn….
 • Zoekmachine optimalisatie.
  Zoekmachines beschouwen een mobiele website als een geheel nieuwe website. De kans bestaat dan dat er dubbele content getoond word. Door gebruik van responsive design is dit niet het geval.

Nadelen:

 • Technisch moeilijker.
  Responsive design is momenteel een nieuwe techniek en niet iedere webbouwer heeft deze techniek nog volledig onder de knie.
 • Implementatie.
  Het ontwikkelen van de website duurt nu langer dan voorzien. Omdat dit een nieuwe techniek is en nog weinig bronnen voor handen zijn, kunnen er onverwachtse problemen opduiken.
  Ook zijn er momenteel nog weinig ontwikkelaars die deze nieuwe techniek kundig zijn.
 • Laadtijd.
  Normaliter worden afbeeldingen kleiner gemaakt in plaats van geschaald. Bij responsive design worden dezelfde (grote) afbeeldingen gebruikt voor de mobiele versie die gebruikt worden voor een website geschikt voor grote beeldschermen. Dit beïnvloed negatief de laadtijd van de website.
 • Verschil in content.
  Er zijn situaties dat je niet altijd dezelfde content wil laten zien op alle apparaten. Omdat het lezen van veel tekst op een smartphone nu eenmaal lastiger is dan op een laptop of computer met groot beeldscherm.

 

Responsive design: Gebruiksvriendelijk en zorgt voor een betere SEO. Daar staat tegenover een langere ontwikkeltijd en dus meer kosten.

Serieuze afweging.
Door gebruik te maken van 1 schaalbare website bespaar je tijd in onderhoud, optimaliseer je de gebruiksvriendelijkheid en zorg je voor een betere SEO.
Daar staat echter tegenover dat de ontwikkeling van een responsive website meer tijd kost (en dus een hogere investering) en over de invulling en techniek per beeldschermgrootte moet goed worden nagedacht.
Ook zal er goed moeten worden nagedacht over de doelstelling van de website; bezoekers van je website op een smartphone bezoeken je website of webshop vaak met een andere bedoeling dan bezoekers van je website met een laptop.
Responsive design is iets waar bedrijven serieus over na moeten denken.